
19 maart 2019 het jaar van Starcover-maïszaadcoating
Het zal nog enkele weken duren voor de maïszaai van start gaat, maar wij zijn al volop bezig om de maïszaden bij uw handelaar te leveren. De vraag naar maïs met de Starcover-coating is dit jaar zeer groot. Na 3 opeenvolgende jaren van extreem weer kiezen veel landbouwers voor de Starcover-maïszaadcoating als stimulant voor de maïsplant.
In 2018 lanceerde Limagrain de Starcover-maïszaadcoating. Starcover is een biologische coating die voor een snellere groeistart en een betere wortelontwikkeling van het gewas zorgt. Door de extreme droogte was het eerste jaar in de praktijk meteen een stevige test. Extreme weersomstandigheden vormen de laatste jaren echter geen uitzondering meer. De Starcover-coating biedt een oplossing voor landbouwers die hun gewassen weerbaarder willen maken.
De praktijk van 2019: Grotere wortel zorgt voor betere droogtetolerantie
De Starcover-coating heeft een rechtstreeks effect op de wortelontwikkeling van de maïsplant. Amper een maand na de zaai kan het effect op de wortel al duidelijk waargenomen worden. De wortels van de planten met Starcover zijn duidelijk dikker en hebben veel meer haarwortels dan de planten van hetzelfde ras zonder Starcover. Door de wortelgroei van de maïsplanten te stimuleren, zullen ze ook boven de grond beter groeien. Een gezonde wortel zal de plant van voldoende water en nutriënten voorzien. Wanneer de omstandigheden niet optimaal zijn, zoals bij droogte, overvloedige neerslag of op stresspercelen zal het effect van de Starcover-coating zelfs nog groter zijn.
Hoe werkt de Starcover-coating?
Starcover is een combinatie van 2 groeistimulantia, namelijk van een biopolymeer en een bacteriecultuur. Het biopolymeer, een extract van de Cyamopsis psoralioides, vormt een korst rond de maïskorrel van zodra deze in contact komt met water. Door dit korstje gaat de kiemplant een heel dichte structuur van wortels aanmaken. De coating zorgt dus voor meer en betere wortels, het hele groeiseizoen lang.
De bacteriecultuur, Bacillus amyloliquefaciens, kan je vergelijken met onze eigen darmflora. Deze bacteriën leven op de fijne haarworteltjes en geven extra voedingsstoffen af, vooral fytase, een enzym dat moeilijk oplosbare fosfaten in de bodem toch opneembaar maakt voor de plant. Ze maken ook planthormonen aan zoals gibberelines en auxines. De beworteling wordt nog intenser en groter, en de plant krijgt meer groeikracht door de extra opneembare nutriënten. Limagrain is erin geslaagd om deze beide componenten op een ideale manier aan te brengen rond het zaad. Het gaat hier over een uniek procedé waarbij de coati ng rond het zaad gebracht wordt, maar pas in werking treedt na de zaai van de maïs.
Maïs met Starcover beter bestand tegen de droogte
De voordelen van de Starcover-coating werden afgelopen zomer zeer duidelijk. Door de extreme droogte waren veel maïspercelen half augustus al noodrijp. Op een demoveld in Tienen (zandleemstreek) kon onderstaande foto gemaakt worden. Links op de foto ziet u de planten zonder de Starcover-coating. Rechts staan de planten met de Starcover-coating. De planten met de coating hadden op dat moment duidelijk veel minder van de droogte te lijden dan de planten zonder coating. Door het positieve effect van de coating op de beworteling konden de planten toch nog voldoende water en nutriënten opnemen, waardoor zij bleven doorgroeien op het moment dat de andere planten in een groeistilstand zaten.