30 december De wit-blauw fokkerij van de Familie Demasure–Vercaemer uit Avelgem

Als het over wit-blauw fokkerij gaat, dan is de naam Geert Demasure een vaste waarde die vaak ter sprake komt. Geert is een bevlogen man die gepassioneerd bezig is met zijn wit-blauwe dieren. We bezochten zijn bedrijf ‘VAN TER BOS’ te Avelgem.

Geert en Veerle zijn een mooie tandem en werken met plezier samen. Ook de dochters Hanne (15) en Renske (14) krijgen al regelmatig een werkje toegewezen. ‘Het gaat niet vanzelf, aldus Geert, ‘ze moeten de kans krijgen om te leren door mee te helpen.’

Het bedrijf ligt er piekfijn bij. De nieuwe en vernieuwde gebouwen geven een nette indruk. Dat is het voordeel van overnemen van zijn grootouders (2004). Het bedrijf was op zijn geheel aan een update toe. Na de overname volgden dus enkele jaren van verbouwingen. Het waren intensieve jaren, maar het gevolg is wel dat er nu gebouwen staan waarin gemakkelijk en overzichtelijk kan gewerkt worden.

Enkelvoudige voeders

Geert is grote voorstander van enkelvoudige voeders. Vanuit zijn passie voor de dieren en de natuur gebruikt hij maximaal eigen geteelde voeders: maïs, spelt, gerst, Tundrabonen en gras. Het merendeel van de beschikbare hectares wordt ingezet met het oog op duurzaam voederen. Daarnaast staan er enkel nog wat aardappelen en ajuin. Op dit bedrijf vinden we dus een grote diversiteit aan teelten. Er wordt gestart vanuit een sterk basisrantsoen. Dagelijks worden 4 mengelingen gedraaid met de mengvoederwagen zodat er een mooi homogeen rantsoen gevoederd wordt in functie van de noden van de betreffende dieren en hun leeftijd. Bijzonder hier is dat de laatste 3 weken van het rantsoen wordt overgestapt op een specifiek afmestrantsoen dat zorgt voor een mooie rode kleur van het vlees, wit vet en extra malsheid. Dit maakt dat de slagers die afnemer zijn of de mensen die rechtstreeks een vleespakket bestellen, vlees krijgen dat smelt op de tong.

De kuilmaïs dient van optimale kwaliteit te zijn. Opbrengst en voldoende zetmeel zijn parameters waar bij de rassenkeuze rekening mee gehouden wordt. Naast kuilmaïs wordt ook MKS gevoederd. Vorig jaar viel de rassenkeuze op LG 30.258. Voor dit jaar wordt gedacht aan LG 32.257 want ook deze variëteit combineert goede opbrengsten met een hoog zetmeelgehalte.

Tundrabonen toasten

In 2022 liet Geert voor het eerst de Tundrabonen toasten. Tundrabonen zijn winterveldbonen die zorgen voor zowel energie als eiwit in het rantsoen. Door het toasten wordt het eiwit een stuk bestendiger gemaakt waardoor het nog beter past in de afmestfase, vooral in combinatie met gerst. CRV is op dit bedrijf vaste leverancier van de genetica. Er wordt veel aandacht besteed aan stierkeuze. In de eerste plaats probeert Geert economisch interessante dieren te fokken. Dieren die de slagers willen versnijden. Maar een echte fokker zou geen fokker zijn als hij niet af en toe ook eens een pure exterieurcombinatie maakte. Deelname aan prijskampen is hier een hobby die ook voldoening geeft.

Vleespakketten te koop

Veerle is de sympathieke rechterhand van Geert. Zij draait dagelijks mee en heeft haar eigen taken op het bedrijf. Daarnaast is zij de organisator van de maandelijkse verkoop van vleespakketten. Deze kunnen besteld worden op de website puur-rund.be. Een concept dat op veel bijval kan rekenen bij de omwonenden. Een duurzaam maar vooral ook mals en smaakvol stukje vlees, daarvoor moet je hier in Avelgem zijn.

Naast de economische parameters en duurzaamheid wordt hier ook belang gehecht aan dierenwelzijn en hygiëne. De dieren brengen veel tijd door op de weide en hun gezondheid wordt nauwlettend opgevolgd. Door het respecteren van protocols voorkomen ze de insleep van ziekten op het bedrijf (pasteuriseren van aangekochte biestmelk, quarantaine en bloedonderzoek van de aangekochte dieren) en wordt verspreiding ervan tot een minimum herleid (hygiënisch werken). Geert en Veerle werden hiervoor beloond in 2017 toen zij de Bioveiligheid Award van DGZ wonnen.

Geert is actief lid van de Producentenorganisatie Vleesveehouders en is coöperant van Fairebel vlees. Een eerlijke prijs voor een smaakvol, kwaliteitsvol stuk vlees dat met passie en zorg gekweekt is, zou een evidentie moeten zijn, maar helaas is dat vandaag nog niet altijd zo.

author avatar
info@flux.be

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onze nieuwtjes in je mailbox.

    privacy Beleid.