Wie Rafaela heeft gekocht, mag nu al stoppen met lezen, want dan heeft u zonder twijfel de juiste keuze gemaakt. Wie geen Rafaela heeft gekocht, leest best toch even verder. Het LCG laat weten dat het sterk aangeraden is de aanwezigheid van bladluizen in de wintergranen in het oog te houden, en dit geldt zowel voor percelen in Vlaanderen als Wallonië. Uit de recentste analyses - uitgevoerd op bladluizen verzameld op diverse locaties in Wallonië – blijkt namelijk dat gemiddeld ± 30% van de bladluizen virusdragend is. De virulentiegraad is dus nog flink hoger dan vorig groeiseizoen. Controleer daarom alle percelen wintergranen (wintergerst, wintertarwe, triticale, spelt) van bij de opkomst op de aanwezigheid van bladluizen. Hou hierbij rekening dat bladluizen heterogeen verspreid voorkomen in een perceel, dus een stuk met een lage concentratie betekent niet automatisch dat uw perceel risicovrij is, even verder kan het letterlijk krioelen van de bladluizen. Het is daarom aangeraden om deze herfst een bladluisbehandeling op te starten zodra 5% van de planten bezet is met virusdragende bladluizen wat ook het gewasstadium moge zijn. Er is ook goed nieuws: op de dwergvergelingsresistente wintergerst Rafaela dient geen gewasbehandeling uitgevoerd. Hetzelfde geldt ook voor de wintergranen waarbij het zaaizaad behandeld is met een specifieke zaaizaad-behandeling tegen bladluizen (Argento bijvoorbeeld). Alhoewel voor deze laatste na 6 weken moet nagegaan worden of de bladluizen niet opnieuw hebben toegeslagen.

Bladluizen houden feest in wintergranen – wees SUPERalert !

Wie Rafaela heeft gekocht, mag nu al stoppen met lezen, want dan heeft u zonder twijfel de juiste keuze gemaakt. Wie geen Rafaela heeft gekocht, leest best toch even verder.

Het LCG laat weten dat het sterk aangeraden is de aanwezigheid van bladluizen in de wintergranen in het oog te houden, en dit geldt zowel voor percelen in Vlaanderen als Wallonië.

Uit de recentste analyses – uitgevoerd op bladluizen verzameld op diverse locaties in Wallonië – blijkt namelijk dat gemiddeld ± 30% van de bladluizen virusdragend is. De virulentiegraad is dus nog flink hoger dan vorig groeiseizoen. Controleer daarom alle percelen wintergranen (wintergerst, wintertarwe, triticale, spelt) van bij de opkomst op de aanwezigheid van bladluizen. Hou hierbij rekening dat bladluizen heterogeen verspreid voorkomen in een perceel, dus een stuk met een lage concentratie betekent niet automatisch dat uw perceel risicovrij is, even verder kan het letterlijk krioelen van de bladluizen.

Het is daarom aangeraden om deze herfst een bladluisbehandeling op te starten zodra 5% van de planten bezet is met virusdragende bladluizen wat ook het gewasstadium moge zijn.

Er is ook goed nieuws: op de dwergvergelingsresistente wintergerst Rafaela dient geen gewasbehandeling uitgevoerd. Hetzelfde geldt ook voor de wintergranen waarbij het zaaizaad behandeld is met een specifieke zaaizaad-behandeling tegen bladluizen (Argento bijvoorbeeld). Alhoewel voor deze laatste na 6 weken moet nagegaan worden of de bladluizen niet opnieuw hebben toegeslagen.