13 februari Breng uw grasland in het vroege voorjaar in topconditie via doorzaai

Het vroege voorjaar (vanaf 15 februari) is een goede periode om grasland door te zaaien. De jonge kiemplantjes krijgen voldoende tijd om zich goed te ontwikkelen voordat ze concurrentie krijgen van de bestaande grasmat. Bovendien is er op dat ogenblik voldoende bodemvocht aanwezig wat later in het voorjaar lang niet altijd zeker meer is.

Doorzaai loont

Een grasmat blijft nooit wat ze in het begin is. Het aandeel goed verteerbare grassen neemt stelselmatig af. Het grasland tijdig vernieuwen zorgt voor kwalitatief, bedrijfseigen ruwvoeder. Dankzij de verhoogde drogestofopbrengst en voederwaarde van uw grasland is doorzaaien een rendabele investering. Daarnaast verhoogt ook de ziekteresistentie van uw grasland door het inbrengen van de nieuwste en beste rassen in de zode. Met de huidige doorzaaimachines kan bovendien een hoge capaciteit behaald worden waardoor de kosten voor loonwerk beperkt blijven.

Tips voor een geslaagde doorzaai

  • Zaai door aan 30 kg/ha, bij voorkeur met een doorzaaier die het graszaad met schijven 1-2 cm diep in de zode deponeert.
  • Als er zich veel straatgras en ruwbeemd in de zode bevindt, is het aan te raden deze eerst te verwijderen met een wiedeg.
  • Neem vroeg een eerste lichte snede. Hierdoor wordt er ruimte gecreëerd, zodat het jonge gras kan uitstoelen.

Kies voor een doorzaaimengsel

Om maximaal voordeel te halen uit het doorzaaien is het aangewezen om te kiezen voor een specifiek doorzaaimengsel. Bij doorzaaien moet het gebruikte graszaad namelijk concurreren met de reeds bestaande grassen in de zode. De mengsels Belpre Revita en Belpre 3  zijn hiervoor uiterst geschikt dankzij hun grote aandeel tetraploïd Engels raaigras. Tetraploïd Engels raaigras heeft namelijk een grote concurrentiekracht door zijn vlotte kieming en snelle opkomst.

Zak Belpré Revita

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onze nieuwtjes in je mailbox.

    privacy Beleid.