14 februari Breng uw grasland in topconditie via doorzaai

Met de stijgende bodemtemperatuur komt ook de grasgroei terug op gang. Dit is een goed moment om uw percelen eens van naderbij te bekijken. Als het aandeel goede grassen in de zode teruggevallen is naar 60 tot 80 % dan is doorzaaien de meest geschikte oplossing om uw grasland terug in topconditie te brengen.

Het voordeel van doorzaaien is dat je het aandeel goede grassen in de zode terug kan opkrikken zonder een snede te verliezen zoals bij herzaai. Bovendien brengt u de nieuwste rassen in de zode waardoor u kan profiteren van de genetische vooruitgang.

Doorzaai loont

Dankzij de verhoogde drogestofopbrengst en voederwaarde van uw grasland is doorzaaien een rendabele investering. Daarnaast verhoogt ook de ziekteresistentie van uw grasland door het inbrengen van de nieuwste en beste rassen in de zode. Met de huidige doorzaaimachines kan bovendien een hoge capaciteit behaald worden waardoor de kosten voor loonwerk beperkt blijven.

Kies voor een doorzaaimengsel

Om maximaal voordeel te halen uit het doorzaaien is het aangewezen om te kiezen voor een specifiek doorzaaimengsel. Bij doorzaaien moet het gebruikte graszaad namelijk concurreren met de reeds bestaande grassen in de zode. De mengsels Belpre Revita en Belpre 3  zijn hiervoor uiterst geschikt dankzij hun grote aandeel tetraploïd Engels raaigras. Tetraploïd Engels raaigras heeft namelijk een grote concurrentiekract door zijn vlotte kieming en snelle opkomst.

Tips voor een geslaagde doorzaai

  • Zaai door aan 30 kg/ha, bij voorkeur met een doorzaaier die het graszaad met schijven 1-2 cm diep in de zode deponeert.
  • Als er zich veel straatgras en ruwbeemd in de zode bevindt, is het aan te raden deze eerst te verwijderen met een wiedeg.
  • Neem vroeg een eerste lichte snede. Hierdoor wordt er ruimte gecreëerd, zodat het jonge gras kan uitstoelen.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onze nieuwtjes in je mailbox.

    privacy Beleid.