29 augustus Denk nu aan herinzaai of doorzaai van uw grasland

De maand september is de beste periode om uw grasland te beoordelen en waar nodig een herinzaai of doorzaai te voorzien. Hieronder tips om uw optimale mengselkeuze te maken.

Doorzaai: De laatste jaren heeft de ervaring ons geleerd dat doorzaaien in het najaar betere resultaten geeft dan in het voorjaar. Voldoende vocht na het doorzaaien verhoogt de slaagkansen.

Het succes van doorzaaien is ook sterk afhankelijk van de keuze van het grassenmengsel. Het doorgezaaide zaad moet namelijk concurreren met de bestaande zode. BELPRE REVITA is met zijn 100% tetraploïd Engels raaigras zeer geschikt hiervoor. De rassen in dit mengsel zijn geselecteerd voor hun hoog concurrentievermogen en hun snelle groeistart.

Herinzaai: door de regenval van de laatste weken lijkt de schade aan de weiden op het eerste gezicht mee te vallen. Maar schijn bedriegt! De open plekken werden ondertussen opgevuld door persistente onkruiden. U hebt twee mogelijkheden: ofwel in het najaar nog een onkruidbestrijding uitvoeren, ofwel alles doodspuiten en overgaan tot weidevernieuwing indien minder dan 60% ‘goede grassen’ overblijven. Dit kan perfect onder de actuele maatregelen van de overheid. Let wel op! Wie valt onder ‘derogatie’ mag niet scheuren in het najaar !

Hieronder vindt u het overzicht van de belangrijkste BELPRE-mengsels voor blijvend grasland.

 GebruiksdoelMengsel
Intensief beweiden en maaienBELPRE 3
Intensief maaienBELPRE 11
Grasklavermengsel dat voldoet voor de premie vlinderbloemigenBELPRE 2
DoorzaaienBELPRE REVITA
Maaien en hooien in moeilijke omstandighedenBELPRE COMPLEX
Beweiding door paarden, schapen, geitenBELPRE EQUISTAR

Nieuwe website met keuzewijzer voor grassenmengsels

Met de lancering van onze vernieuwde website www.lgseeds.be is ook de keuzewijzer voor de grassenmengsels onder handen genomen. Deze onlinekeuzewijzer helpt u bij het kiezen van een ideaal grassenmengsel voor uw situatie. Door het grassenmengsel goed af te stemmen op het gebruiksdoel van het perceel haal je optimaal rendement uit het grasland.

Ga naar de keuzewijzer.

Zaai nu een mengsel voor tijdelijk grasland om uw ruwvoedervoorraad aan te vullen

2017 zal herinnerd worden als een droog jaar. Vooral in bepaalde delen van West- en Oost-Vlaanderen heeft droogte de groei van de gewassen duidelijk benadeeld. De grasgroei kon hier helaas niet aan ontsnappen. Bij maïs gezaaid na een grassnede is de situatie mogelijk nog ernstiger. Deze staat er over het ganse land gemiddeld tot zeer slecht bij. Op een aantal bedrijven zal er dus een serieuze druk op de ruwvoedervoorraad ontstaan.

Door het inzaaien van de EAG-mengsels Turbo Quatro of Maraton na de hoofdteelt oogst u in mei 2018 gegarandeerd een zware snede. Afhankelijk van de zaaidatum kan zelfs dit najaar nog een extra grassnede binnengehaald worden. Turbo Longo is de oplossing voor wie streeft naar de hoogste eiwitproductie via tijdelijk grasland. Dit EAG-mengsel heeft een ruweiwitgehalte van 19-20% bij de eerste snede en voldoet bovendien aan alle voorwaarden voor het bekomen van de premie vlinderbloemigen.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onze nieuwtjes in je mailbox.

    privacy Beleid.