14 maart Eerste symptomen dwergvergelingsvirus in wintergerstvelden in België

De eerste symptomen van het dwergvergelingsvirus in wintergerstvelden zijn waargenomen in België, meerbepaald in de regio van Celles.

Wie Rafaela heeft gezaaid, moet zich echter helemaal geen zorgen maken. Dit ras is tolerant voor het BYD-virus en je zult er geen symptomen van het dwergvergelingsvirus in terugvinden.

Het is niet zo verwonderlijk dat het dwergvergelingsvirus opduikt. In Wallonië is er namelijk sinds september 2018 een verbod op het gebruik van Argento. Hierdoor moesten alle gerstvelden in de periode oktober – november behandeld worden met een ander insecticide om de besmettelijke bladluizen te bestrijden. En dat was dit najaar niet eenvoudig. Door de hoog oplopende temperatuur in oktober was de bladluispopulatie zeer moeilijk onder controle te houden. Zeker bij vroeg gezaaide gerst was één insecticidebehandeling onvoldoende.

Verder staat in deze streek veel silomais. Dit is een uitstekende drager van het vergelingsvirus dat vrij gemakkelijk door de bladluizen kan verspreid worden op de jonge gerstplantjes.

Wie vandaag schade in zijn veld vaststelt, zit met een onomkeerbare situatie gezien er geen curatieve behandeling voorhanden is. Bij té grote schade zal men genoodzaakt zijn het veld om te ploegen en een andere teelt te verbouwen.

author avatar
info@flux.be

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onze nieuwtjes in je mailbox.

    privacy Beleid.