15 februari Eiwitgewassen zitten in de lift

Peulvruchten zoals veldbonen en erwten zijn interessante alternatieve eiwitbronnen zowel in de veevoeding als in de humane voeding. De stijgende kosten van eiwitbronnen, toegenomen maatschappelijke discussie en het belang van duurzaamheid in het nieuwe GLB maken dat de peulvruchtenteelt weer in de belangstelling staat.

Peulvruchten zijn een duurzame teelt en een waardevolle voorvrucht. Veldbonen geven het hoogste saldo. Een opbrengst van 7 ton per ha is haalbaar op goede akkerbouwgrond. LG werkt als veredelaar hard aan nieuwe rassen met nóg hogere opbrengsten.

Veldbonen vanaf heden verpakt in eenheden

Zaaizaad- en veredelingsbedrijf Limagrain verpakt zijn veldbonenrassen voortaan in eenheden van 35.000 zaden en niet meer in kilo’s. Eenheidsverpakkingen dragen bij aan verdere optimalisatie van de veldbonenteelt en vereenvoudigen de zaaizaadbestelling door beter afgelijnde adviezen inzake het aantal benodigde zaden/planten per hectare.

Door de veldbonen – net als maïs – in eenheden te verkopen, hoeven telers voortaan alleen het aantal hectares door te geven bij de zaadbestelling. Voorheen werd er gerekend in kilo’s per hectare, maar door de variatie in duizendkorrelgewichten tussen zaaizaadpartijen kon het gewicht van de hoeveelheid zaaizaad per ha soms variëren. Ook de zaaizaadkosten konden daardoor schommelen. Eenheden bieden wat dat betreft duidelijkheid, gemak en tijdsbesparing. Het aantal zaden/planten wordt namelijk niet beïnvloed door het duizendkorrelgewicht.

Optimale plantdichtheid

Met de introductie van de eenheidsverpakking reikt Limagrain ook de hand naar de keten. De veldbonenteelt maakt momenteel opgang door de eiwittransitie en Europese eiwitstrategie. Met 35.000 zaden in een eenheid benaderen we de optimale plantdichtheid. Voor zomerveldbonen zijn dertien eenheden per hectare nodig en voor Tundra winterveldbonen zeven.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onze nieuwtjes in je mailbox.

    privacy Beleid.