
22 februari Graslandverzorging – Uw eerste snede start nu!
Na de winterprik van vorige week kondigen zich zachte voorjaarstemperaturen aan. Het is warmer en het blijft droog de komende dagen. Deze week zal de befaamde temperatuursom van 200°C bereikt worden. Daarbij zal de bodemtemperatuur ook boven de 5°C uitkomen. De grasgroei zal dus goed op gang komen en dit is hét moment om uw grasland te gaan beoordelen en verzorgen.
Bemesting
Hoewel niet alle gronden voldoende dragen, is de drijfmestverspreiding op drogere percelen toch op gang gekomen. Voldoende mixen is uiteraard een aandachtspunt. Gebruik dunne mest zodat uw zode zuiver blijft. Zorg voor een voldoende diepe insnijding van de graszode.
Hecht voldoende aandacht aan uw bandendruk en let erop geen schade te veroorzaken aan uw zode. Wacht indien nodig nog even af. Er ligt meer droog weer in het verschiet.
Blijf voldoende ver verwijderd van waterlopen. Dit bespaart boetes en kopzorgen.
Als uw gronden onvoldoende draagkracht hebben, of wanneer het gras al te lang is (+ 15 cm), is het beter om te starten met een kunstmeststofgift. Gezien we nog vrij vroeg op het seizoen zijn, is de keuze voor een traagwerkende stikstofgift (type ureum) een goede optie. Wanneer u geen drijfmest meer zal verspreiden is het belangrijk om aandacht te hebben voor het kaliumgehalte in uw kunstmest. Daarbij is het zeker aangewezen om wat zwavel te bemesten. Dit zal het eiwitgehalte in uw gras verhogen.
Wanneer u tijdelijk grasland heeft onder derogatie dan is tijdig starten met de eerste meststofgift nog belangrijker. Dit zorgt ervoor dat deze snede tijdig kan gemaaid worden. Een laattijdige snede hier hypothekeert namelijk uw volgteelt maïs.
Onkruidbestrijding
De grasgroei zal deze week op gang komen, maar ook de onkruiden zien hun kans schoon om verder te ontwikkelen. Een onkruidbestrijding vraagt groeizaam weer. Vanaf temperaturen van 15°C overdag en 5°C ‘s nachts kan een onkruidbestrijding toegepast worden.
Onkruiden die in het vroege voorjaar aangepakt kunnen worden zijn vooral muur, herderstasje, paardenbloem en boterbloem.
Een onkruidbestrijding in grasklaver vraagt aangepaste middelen. Hiervoor is een minimumtemperatuur van 18°C vereist, dus daarvoor is het op dit moment nog te vroeg.
Doorzaai
Wanneer uw grasland meer dan 10-15% open plekken, onkruid en slechte grassen bevat, dan is wiedeggen in combinatie met doorzaaien aanbevolen.
Hoe herkent u slechte grassen? Wanneer u een grasplantje uittrekt en het heeft een wit voetje, dan kan u ervan uitgaan dat het om een ‘slechte grasplant’ gaat. Slechte grassen zullen door het wiedeggen grotendeels verwijderd worden en dit geeft het nieuwe gras plaats om te groeien en optimaal te ontwikkelen.
Bij doorzaai is een juiste keuze van grasmengsel cruciaal. Kies voor een mengsel met snelgroeiende variëteiten. De nieuwe grasplantjes treden in concurrentie met de bestaande zode en verdienen alle kansen. Een mengsel zoals BELPRÉ REVITA bestaat uit 100 % tetraploïd engels raaigras. Dit zorgt ervoor dat er snel en sterk gestart wordt en dat uw graszode binnen de kortst mogelijke tijd terug op niveau is.
Asgehalte in de kuil
Iedereen wil kwaliteitsvol gras in de kuil. Vergeet daarbij het asgehalte niet. Aarde in de kuil vermindert de smakelijkheid en de voederwaarde van uw kuil.
Door nu uw graszode te slepen en/of rollen werk je molshopen en oneffenheden weg. Hierdoor kunt u veel asgehalte in uw graskuil vermijden.