Keuzewijzer maïs 2017

Gebruik de keuzewijzer maïs 2017 om de juiste rassenkeuze te maken

Een geslaagd maïsjaar start bij de juiste rassenkeuze. Hierbij is het vooral belangrijk om uw rassenkeuze te laten afhangen van de situatie op uw bedrijf. Die situatie kan sterk verschillen van bedrijf tot bedrijf. Zeker met 2016 in het achterhoofd is het belangrijk om hier goed bij stil te staan.

Op veel bedrijven gaat de maïskuil er momenteel in sneltempo door. Daar zal een deel van het maïsareaal met een vroegrijp ras ingezaaid moeten worden om begin september al te kunnen hakselen. Anderzijds is er op die bedrijven ook veel vraag naar rassen met een massale opbrengst.

De belangrijkste parameter om rekening mee te houden is evenwel het rantsoen van uw runderen. Zo vraagt bijvoorbeeld een rantsoen met een groot maïsaandeel een ras met een goede celwandverteerbaarheid. In rantsoenen met een maximum aan gras en een minimum aan maïs past dan weer een zetmeelrijk maïsras.

Voor ieder teeltdoel, rantsoen en voor alle gronden vindt u het geschikte ras in het LG-maïsgamma. Om de juiste keuze te maken kan u hier de maïskeuzewijzer gebruiken.

Keuzewijzer maïs 2017