28 maart Kuilmaïs van hoge kwaliteit: focus op LG Animal Nutrition rassen met uitstekende voederwaarde en verteerbaarheid

LG Animal Nutrition (LGAN) staat al jaren bekend om maïsrassen met een uitstekende voederwaarde. Deze geselecteerde rassen hebben een bovengemiddelde voederwaarde en scoren goed op de verteerbaarheid van de celwanden, het zetmeelgehalte en de kwaliteit van het zetmeel. Een hoogwaardige maïskuil is essentieel om te voldoen aan de hoge rantsoeneisen van de moderne rundveehouderij. De maïsrassen met het LG Animal Nutrition-logo voldoen aan de strengste landbouwkundige én voedertechnische eisen, waardoor de gewassen beter presteren op het veld en de kwaliteit beter is voor de gezondheid en prestaties van het dier.

Om de rassenkeuze nog beter af te stemmen op het rantsoen van de dieren, introduceert LGAN een belangrijk onderscheid tussen de HDi-RASSEN, met een uitstekende verteerbaarheid van de celwanden, en de STARPLUS-RASSEN, met een hoog gehalte aan onbestendig zetmeel.

HDi-rassen

Bedrijven met een hoog aandeel maïs in hun rantsoen kiezen idealiter voor rassen met een goede celwandverteerbaarheid. De verteerbaarheid van stengels en bladeren is belangrijk bij het gebruik van grote hoeveelheden maïs in het rantsoen. De gemiddelde verteerbaarheid van de celwanden bedraagt 54% tegenover bijna 100% voor zetmeel, dus er valt veel winst te behalen met een betere benutting van de restplant door de koe. Elk procent betere plantverteerbaarheid levert per kg droge stof 15 VEM extra op, wat meer energie en dus meer melk betekent.

Naast meer melk bieden goed verteerbare celwanden ook pensbuffer en structuur. Ze compenseren het snel fermenteerbare zetmeel en verlagen het risico op pensverzuring, wat ten goede komt aan de gezondheid van de koe. Celwanden zijn een veilige energiebron en zorgen voor vitale koeien die meer voeder opnemen en meer melk produceren.

STARPLUS-rassen

Bedrijven met een lager aandeel maïs in hun rantsoen profiteren van een hoog gehalte aan onbestendig zetmeel. Onbestendig zetmeel is een bron van snelle energie en het is de onbestendigheid van het zetmeel die bepaalt hoeveel energie er beschikbaar komt op pensniveau. Dankzij een nieuwe kalibratielijn kan nu van ieder LG-maïsras de onbestendigheid van het zetmeel bepaald worden. Maïsrassen met zeer onbestendig zetmeel, die dus voor veel energie in de pens zorgen, krijgen het STARPLUS-label.

STARPLUS-rassen zijn ideaal voor vleesvee en rantsoenen met veel gras. Voor vleesvee en bij melkveerantsoenen met weinig maïs is het van groot belang dat er bij iedere hap kuilmaïs zoveel mogelijk energie vrijkomt op pensniveau. In rantsoenen met weinig maïs en bij vleesvee met lagere ruwvoederopname zijn STARPLUS-rassen een ideale oplossing.

Kortom, LG Animal Nutrition biedt rundveehouders maïsrassen die afgestemd zijn op de specifieke behoeften van hun dieren en rantsoenen. Door te kiezen voor HDi-rassen met een uitstekende verteerbaarheid van de celwanden of STARPLUS-rassen met een hoog gehalte aan onbestendig zetmeel, kunnen veehouders de voederwaarde van hun kuilmaïs optimaliseren en zo de gezondheid en prestaties van hun dieren verbeteren.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onze nieuwtjes in je mailbox.

    privacy Beleid.