11 april Maaien van Italiaans raaigras, meteil en bladrogge barst los vanaf volgende week

Door het natte weer van de voorbije weken kon er nog niet veel landwerk gedaan worden. Ook voor de komende dagen zijn nog regenbuien aangekondigd. Vanaf volgende week zou het echter warmer en droger worden. Dit zal voor veel veehouders het startsein zijn om hun Italiaans raaigras, méteil of bladrogge te maaien. Op veel percelen staat er namelijk al een zeer mooie snede. Als het daarna droog blijft, zal ook de inzaai van de hoofdteelt maïs snel kunnen volgen. Houd de tijd tussen het maaien van het gras en het inzaaien van de maïs steeds zo kort mogelijk. De grond is op dit moment nog zeer vochtig maar de ervaring leert dat dit zeker op lichtere bodems snel kan veranderen.

Vroegrijp maïsras na de oogst van een snede gras

Heel wat veehouders moeten nog beslissen welk maïsras ze gaan zaaien als “tweede vrucht” na de snede gras of méteil. Het advies is om steeds te kiezen voor een vroegrijpe variëteit met FAO tussen 200 en 215. Deze vroegrijpe rassen hebben van nature een betere jeugdgroei die wenselijk is in deze specifieke omstandigheden.

Aanbevolen maïsrassen voor zaai na een snede gras, méteil of snijrogge (nog steeds beschikbaar!)

LG 31.205 (FAO 200)

  • Zeer goede voederwaarde: 1.051 VEM, 363 gram zetmeel en 59,8 % NDF-verteerbaarheid (cfr. winnaar Nederlandse VEM-wedstrijd).
  • Zeer massaal gewas

LG 31.224 (FAO 210)

  • De nummer 1 qua opbrengst in de rassenproeven 2022
  • Zeer goede voederwaarde en ras zonder gebreken

Nat voorjaar zorgt voor verschuivingen in teeltplan

Door het natte voorjaar wordt het voor een aantal gewassen ondertussen al (te) laat om te zaaien. Voor zomergranen, droge erwten en bonen is het ondertussen vijf na twaalf en ook voor vlas komt de uiterste zaaidatum dichtbij. Een aantal landbouwers hebben al besloten om deze zaden in de zak te laten en in de plaats korrelmaïs te zaaien. Omdat heel wat korrelmaïsrassen ondertussen al uitverkocht zijn, geven we u hierbij een overzicht van de aanbevolen korrelmaïsrassen die vandaag nog beschikbaar zijn.

Aanbevolen korrelmaïsrassen (nog steeds beschikbaar!):

Crosbey (FAO 200)

  • Zeer droogtetolerant (HYDRANEO-ras)
  • Zeer vroeg ras met lage droogkosten

Chelsey (FAO 215)

  • Stabiele hoge opbrengsten, zowel in droge als in natte jaren
  • Goede indroging van de korrel

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onze nieuwtjes in je mailbox.

    privacy Beleid.