06 september Maïsoogst nadert nu snel!

Na de drie hittegolven van deze zomer nadert de maïsoogst nu wel zeer snel. Bij hoge temperaturen tijdens de afrijping kan het drogestofgehalte van de maïs wel tot 5% per week toenemen. U houdt de afrijping van uw maïs nu best goed in de gaten zodat u op het juiste moment kunt oogsten!

“De verwachting is dat de maïsoogst vanaf 15 september massaal zal starten.”

Uit analyse blijkt dat de vroegrijpe rassen op veel locaties al boven de 30% drogestof zitten, en ook de middenvroege rassen staan verder dan men denkt. Belangrijk is nu op het juiste moment te oogsten voor een maximale voederwaarde. Uit analyse met het LG Lab blijkt dat veel maïspercelen al rond de 30% droge stof zitten, zie de foto.

Oogsten bij een drogestofgehalte van 35 – 36%

Maïs oogsten bij het optimale drogestofpercentage van 35-36% zorgt voor de best mogelijke voederwaardekwaliteit en conservering van de mais. Wanneer de maïsplant verder afrijpt, gaat dit ten koste van de verteerbaarheid en dus voederwaarde. Het drogestofgehalte bij de oogst beïnvloedt het VEM-gehalte van de maïskuil.  Een goede oogstplanning zorgt rechtstreeks voor een maximale melkproductie uit elke kg kuilmaïs.

Gras of vanggewas inzaaien

Met het nieuwe MAP 6 komen vanggewassen volop in de spotlights. Zaai gras of een vanggewas zodra de maïs van het land is. Probeer dit zo snel mogelijk na de oogst te doen, zodat het gewas met een mooie lengte de winter ingaat. Om te voldoen aan de vanggewasverplichting binnen MAP 6 moet het vanggewas uiterlijk op 15 oktober aanwezig zijn.

Keuze vanggewassen

  • Turbo Quattro: Tijdelijk grasland op basis van Italiaans raaigras en timothee met zeer hoge opbrengsten om één jaar te maaien. Turbo Quattro is een erkend EAG-mengsel dat tijdens en na de aanhoudingsperiode gemaaid mag worden.
  • Greencover Grasrogge: EAG-mengsel met Italiaans raaigras en snijrogge voor een late zaai na de maïsoogst. Geeft ook bij een late zaai nog een hoge productie van organische stof. Kan tijdens en na de aanhoudingsperiode gemaaid worden voor ruwvoederwinning.
  • Belpré 11: Mengsel voor blijvend grasland onder maaicondities. De samenstelling met Engels raaigras en timothee zorgt voor hoge opbrengsten en extra smakelijkheid.

Klik hier voor meer info over de mengsels tijdelijk en blijvend grasland.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onze nieuwtjes in je mailbox.

    privacy Beleid.