19 augustus Maken historisch hoge koolzaadprijzen en nieuw GLB koolzaadteelt winstgevender dan ooit?

De hoge verkoopprijzen prijzen en de huidige generatie van hoogrenderende en ziektetolerante rassen zorgen voor hernieuwde interesse in de koolzaadteelt. In Wallonie, en dan voornamelijk in de Condroz is koolzaad altijd een belangrijke teelt gebleven. In Vlaanderen is het areaal eerder beperkt maar er zijn zeker kansen voor de teelt.

Oogst 2022: hoge opbrengsten en hoge prijzen

De koolzaadoogst van 2022 was een recordoogst. In de praktijk waren er opbrengsten tussen de 4 en 5 ton per ha met zelfs uitschieters boven de 5 ton. Ook de prijs is zeer correct. De voorbije maanden steeg de prijs zelfs tot boven de € 800 per ton. Op dit moment bevinden de prijzen zich rond de € 600 per ton maar de markt is zeer volatiel.

Ecoregelingen in het nieuw GLB

Met de pre-ecoregelingen werd er dit jaar een subsidie van €150/ha voorzien voor de teelt van koolzaad in Vlaanderen. Omdat de pre-ecoregelingen een voorbode zijn voor de ecoregelingen van het nieuw GLB heeft het er alle schijn van dat er in het nieuwe GLB ook een premie zal zijn voor de koolzaadteelt.

Voordelen van koolzaad in de rotatie

  • Laat veel organische stof na en bevordert de bodemstructuur dankzij zijn diepe beworteling
  • Vruchtafwisseling en verruiming van de gewasrotatie
  • Perfect te telen met het materiaal voor de teelt van granen
  • Bestrijding van duist mogelijk
  • Positief voor de biodiversiteit en voor het imago van de landbouw

LG Austin met de hoogste opbrengst in de rassenproeven

Hierbij vindt u ook de resultaten van het rassenonderzoek koolzaad. De rassenproeven worden uitgevoerd door “CePiCOP” of Centre Pilote des Céréales et Oléoprotéagineux met thuisbasis in Gembloux. Zowel bij de meerjarig geteste als bij de nieuwe rassen staan de LG-koolzaadrassen bovenaan de ranking van de korrelopbrengst. De hoge productiviteit van de nieuwe LG-rassen is het resultaat van een uitstekende jeugdgroei en vegetatieve ontwikkeling, tolerantie tegen het vergelingsvirus (TuYV) en phoma, een sterke hauwvastheid en een efficiënte stikstofbenutting.

Daarnaast blijft ook LG Architect een gevestigde waarde en een zekerheid voor de koolzaadteler.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onze nieuwtjes in je mailbox.

    privacy Beleid.