17 januari Neem niet het minste risico met rhizoctonia bij voederbieten

Rotte bieten zijn de grootste nachtmerrie van de voederbietteler. En rotte voederbieten waren er tot wanhoop van de telers helaas veel in 2021. De koeien, die halen er hun neus voor op. De belangrijkste oorzaak van rotte bieten is Rhizoctonia solani. Deze schimmel die in de bodem overleeft, komt vooral voor op lichte gronden zoals zand en lichte leem. Heel wat landbouwgewassen zorgen voor de vermeerdering van de schimmel: aardappelen, grassen, suikerbieten en maïs. Dat maakt het niet eenvoudig om hiermee rekening te houden in de teeltrotatie. Bietenkuilen waarin aangetaste bieten aanwezig zijn, stellen duidelijk problemen bij de bewaring omdat het proces van rotting verder doorgaat in de kuil.

Noodzaak tolerante rassen in veehouderijstreken: speel op zeker met Rialto

Rhizoctonia is vooral een probleem in de typische veehouderijstreken. De lichte gronden en rotaties met veel gras en maïs werken rhizoctonia in de hand. Een rhizoctoniatolerant ras is hier zeker aanbevolen. In het geval van besmetting zal het percentage uitval en de graad van aantasting veel kleiner zijn bij de tolerante rassen. In een speciaal aangelegde rassenproef door de Hooibeekhoeve in Scherpenheuvel werd de rhizoctioniatolerantie van de meest gebruikte voederbietrassen getest.

Wat ons betreft verdienen enkel rassen met minder dan 2% rotte bieten in deze proef de stempel rhizoctioniatolerant. Bij risico op rhizoctonia zijn dus alleen deze rassen geschikt om te zaaien! Rialto bewijst in deze proef opnieuw zijn status als de standaard van de rhizoctoniatolerante rassen.

*sortering op % rotte bieten (Rassendemo voederbieten, Hooibeekhoeve, Interreg Fabulous Farmers, Gert Van de Ven, 2021)

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onze nieuwtjes in je mailbox.

    privacy Beleid.