08 augustus Niet evolueren richting kalenderlandbouw

Voor veel maïspercelen was de regen van de laatste weken zeer welgekomen. In sommige regio’s viel er na de zaai amper regen waardoor de maïs niet op alle percelen tot volle lengte kon uitgroeien. De neerslag kwam wel op tijd voor de ontwikkeling van de kolven die nu volop bezig is. Op dit moment heeft maïs het meeste vocht nodig en dit is nu voldoende aanwezig.

Bovendien bleven we dit jaar tijdens de bloei gespaard van extreme temperaturen. In tegenstelling tot de voorbij jaren mogen we dus goed gevulde kolven verwachten.

De keerzijde van de vele neerslag en de lage temperaturen is de tragere gewasontwikkeling. In combinatie met de late zaai ziet het ernaar uit dat de oogst later zal plaatsvinden dan de voorbije jaren. Dit is zeker ook het geval voor korrelmaïs voor de drogerij.

Niet evolueren richting kalenderlandbouw

Op zich is een maïsoogst in oktober of zelfs november niets ongewoons. In het verleden was dat zelfs de normale oogstperiode voor kuil- en zeker voor korrelmaïs. Door de verandering van het klimaat en het grote aantal warme en droge lentes of zomers van de voorbije jaren zijn we echter een vroege oogst gewoon geworden. Ook de regelgeving is in die richting geëvolueerd. Zo dienen vanggewassen na de teelt van maïs vóór 15 oktober ingezaaid te worden om te voldoen voor het doelareaal.

De natuur laat zich echter niet leiden en het lijkt nu al duidelijk dat deze uiterste datum onhaalbaar wordt voor een groot aantal percelen.

Zeker voor te drogen korrelmaïs wordt dit onmogelijk. Het is bovendien onwenselijk om de korrelmaïs te vroeg en dus onrijp te oogsten en bijgevolg onnodig grote hoeveelheden fossiele brandstoffen te verbruiken voor het nadrogen van de oogst.

Wij begrijpen dat regelgeving noodzakelijk is maar vragen de overheid en haar instellingen die het beleid opvolgen om pragmatisch om te gaan met de regelgeving en rekening te houden met de specifieke omstandigheden van het jaar. Gezien de omstandigheden pleiten wij voor een snelle beslissing om de uiterste inzaaidatum van vanggewassen na maïs met een aantal weken uit te stellen. Volledig opschuiven in de richting van kalenderlandbouw zou namelijk noch voor de landbouwer, noch voor het milieu positief uitdraaien.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onze nieuwtjes in je mailbox.

    privacy Beleid.