
Droogtetolerante HYDRANEO-maïsrassen: de sleutel tot betaalbare productie van melk en vlees
30 december, 2022
Droogtestress is de laatste 5 jaren erg actueel. Denken we maar aan de zomers ‘18, ‘19, ‘20 en ‘22. Ondanks het feit dat maïs een subtropisch gewas is, merken we erg vaak droogtestress op: bladeren die...

Bedrijfsreportage Familie Demasure–Vercaemer uit Avelgem
30 december, 2022
Als het over wit-blauw fokkerij gaat, dan is de naam Geert Demasure een vaste waarde die vaak ter sprake komt. Geert is een bevlogen man die gepassioneerd bezig is met zijn wit-blauwe dieren. We bezochten zijn...

Bedrijfsreportage melkveebedrijf van de familie Ceustermans in Lommel
30 december, 2022
Vlak bij de Nederlandse grens in Lommel vinden we het bedrijf van de familie Ceustermans. Een melkveebedrijf waar 2 generaties actief zijn. Er worden momenteel 400 Holstein melkkoeien gemolken in een recente melkveestal (3 jaar oud)...

Hoe meer melk uit ruwvoeder, hoe beter het saldo per koe
30 december, 2022
(Deze tekst is gebaseerd op het artikel “Ruwvoermelk, terug van weggeweest!" van Hein Smolders uit Melkveebedrijf van oktober 2022 en de Liba-nieuwsbrief: Economie & Melken Q3-2022) Het voedersaldo (melkgeld min voederkosten) bevindt zich al maanden op...

Editoriaal: 2023 kondigt zich aan als een jaar vol veranderingen voor de landbouwsector
30 december, 2022
2023 kondigt zich aan als een jaar vol veranderingen voor de landbouwsector. We krijgen een nieuw GLB, er wordt gewerkt aan MAP 7, er is de hervorming van de pachtwet en ook het stikstofdossier wordt vervolgd....

Hoe levend gras van dood gras onderscheiden?
30 augustus, 2022
Deze zomer gleden we van de ene hittegolf in de andere. De dramatische gevolgen voor de landbouw zijn overal zichtbaar. In de media werd vooral gesproken over aardappelen en maïs maar onderschat zeker ook de impact...