04 december Recordopbrengst met BTS 990 in Riemst-Lanaken

We gingen langs bij suikerbietenteler Wouter Haesen uit Lanaken. Hij ging voor de BTS 990 en haalde een recordopbrengst.

Wouter: “We hebben een akkerbouwbedrijf in de regio van Riemst-lanaken met lichte leem-grond en telen een 7 tal ha bieten / jaar. We streven naar een ruime rotatie door verschillende teelten op te nemen in ons bouwplan (bieten , cichorei , ajuinen, aardappelen, tarwe, wintergerst & mais) maar kiezen wel voor een nematode tolerant ras. In het voorjaar bemesten we met plantaardig digestaat of varkensdrijfmest, en eind maart – wanneer de grond mooi droog is – wordt het perceel geploegd en vervolgens tegen het uitdrogen dichtgereden met de rotoreg-wel combinatie.”

Praktisch ging Wouter als volgt te werk voor zijn suikerbieten:

  • Plantdatum : 02/04/2017
  • Bespuiting : 1x voor opkomst, 5x na opkomst

Wouter : “Goede opkomst, en de grond was snel bedekt, daardoor zeer weinig onkruiddruk. We zijn geen schieters tegengekomen. Zeer opmerkelijk is dat de bieten zeer gezond bleven waardoor we maar 1x tegen de ziekte met Spyrale hebben gespoten. Ik zie hier grote voordelen in: minder spuitschade door de trekker, minder arbeid , minder kosten aan fyto.”

  • Rooidatum : 16/11/2017
  • Leverdatum : 27/11/2017
  • Opbrengst : “117,33ton/ha aan 18.4% suiker, tarra 5.4 %, hierdoor komen we aan 21,58ton suiker/ha, dit had ik nooit gedacht!”

Wouter: “Voor het eerst in de geschiedenis van ons bedrijf hebben we meer dan 20 ton suiker per hectare gehaald! 2017 is het jaar dat we zonder quotum bieten leveren. De bieten blijven een pijler van ons bedrijf, maar opbrengst en kwaliteit zijn belangrijker dan ooit. Ik ben ervan overtuigd dat we met de juiste genetica nog mooie jaren in het vooruitzicht hebben.”

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onze nieuwtjes in je mailbox.

    privacy Beleid.