15 januari Resultaten officiële rassenproeven maïs 2023

De resultaten van de officiële rassenproeven maïs 2023 zijn bekend en zullen weldra in de landbouwpers gepubliceerd worden. In de VARMABEL-rassenproeven, vroeger ook wel gekend als de CIPF-proeven, worden alle belangrijkste maïsrassen op de Belgische markt met elkaar vergeleken. Neem zeker de tijd om deze resultaten grondig te bestuderen want de keuze voor de juiste maïsrassen kan u veel geld opleveren.

MEERJARIGE PROEVEN LATEN BETROUWBAARHEID VAN MAÏSRASSEN ZIEN

In tegenstelling tot het extreem droge jaar 2022 was het groeiseizoen 2023 er een met zeer veel regen. Extreem droge en extreem natte jaren wisselen zich af waardoor het moeilijk geworden is om  een ras op één jaar te beoordelen. Een ras kan het namelijk goed doen in een jaar met veel neerslag maar floppen in een droog jaar. Om dit te vermijden focussen wij op meerjarige proefresultaten en de rassen die het goed doen over meerdere jaren. Een keuze voor stabiliteit en zekerheid voor de maïsteler.

Het zal u zeker opvallen dat het ras LG 32.257 zowel de hoogste financiële opbrengst behaalde in de meerjarige korrelmaïsproeven als de hoogste VEM-opbrengst bij de kuilmaïsrassen.

EEN UNICUM IN KORREL EN KUIL

LG 32.257 is momenteel het dubbeldoelras voor de Belgische markt. Dit vroege ras (FAO 225) past op alle gronden in België. Door zijn stevigheid, grote kolf en zeer hoge korrelopbrengst is dit ras ideaal als hoogproductieve korrelmaïs. Maar er is nog meer, door de combinatie van een hoge korrelopbrengst met een massale restplant is LG 32.257 de beste keuze voor wie een zetmeelrijke kuilmaïs zoekt.

Resultaten officiële rassenproeven maïs 2023
Resultaten officiële rassenproeven maïs 2023

ZETMEELRIJKE KUILMAÏS MET DE HOOGSTE VEM-OPBRENGST

LG 32.257 is een massale plant met een grote kolf. Hierdoor is dit ras zeer geschikt als zetmeelrijk kuilmaïsras. Het ras werd hiervoor al meermaals getest in de rassenproeven kuilmaïs van het VARMABEL/CIPF – netwerk. Net zoals in de praktijk laat het ras ook in deze rassenproeven een zeer hoge VEM-opbrengst noteren. Zowel in de proeven van 2023 als in de meerjarige (2022-2023) proeven behaalde LG 32.257 de eerste plaats wat betreft VEM-opbrengst per ha.

NR.1 FINANCIËLE OPBRENGST KORRELMAÏS IN DROGE EN NATTE JAREN

Heeft u door het natte najaar van 2023 onvoldoende granen kunnen inzaaien? Geen nood, het financiële rendement van korrelmaïs moet zeker niet onderdoen voor dat van wintertarwe. Het sterkste punt van LG 32.257 is zijn enorme korrelopbrengst. In combinatie met zijn lage vochtgehalte en dus lage droogkosten heeft het ras een hoog financieel rendement. Dat wordt ook bewezen in de rassenproeven van 2022 en 2023.

Een keuze voor LG 32.257 bracht in 2022 en 2023, bij levering aan de drogerij, een financiële meeropbrengst op van € 248,25 per ha t.o.v. de getuigen/standaardrassen (Farmoritz, Bismark, Farmueller, Digital, Ec Gisella, P8834 Kokuna, Kws Camillo, P8904, Ashley, Rgt Alyxx, Rgt Bernaxx, Cs Luxuri, Kws Giulio, SY Calo en ES Yakari).

Resultaten officiële rassenproeven maïs 2023
Resultaten officiële rassenproeven maïs 2023
author avatar
info@flux.be

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onze nieuwtjes in je mailbox.

    privacy Beleid.