13 januari Resultaten rassenproeven mais 2019

De resultaten van het onafhankelijk maisrassenonderzoek door SEED@BEL (CIPF, LCV, CIPF, CARAH, CPL Végémar) werden eind december gepubliceerd. Deze resultaten zijn de bron van betrouwbare info voor de rassenkeuze van de maïsteler.

Opbrengsten vroege rassen in 2019 hoger dan de late rassen

LG werkt al decennia lang aan het ontwikkelen van vroege maisrassen met een zo hoge mogelijke voederwaarde-opbrengst. Deze jarenlange arbeid werpt zijn vruchten af voor de maïstelers. Bij het bekijken van de resultaten van de rassenproeven 2019 valt op dat de gemiddelde drogestofopbrengst van de zeer vroege en vroege rassen 21,2 ton/ha bedraagt t.o.v. 19,4 ton/ha bij de halfvroege en late rassen.  Zowel bij de zeer vroege als de vroege rassen domineren de LG-rassen de rassenlijsten. De absolute topper bij de zeer vroege rassen is het ras LG 31.205. LG 31.205 (FAO 200) combineert een zeer hoge opbrengst met een uitstekende voederwaarde. Zowel op gebied van verteerbaarheid als zetmeelgehalte is LG 31.205 het neusje van de zalm.

LG 30.248 en Pauleen zijn de langst lopende rassen in de rassenproeven

Het is als maïsteler niet eenvoudig om steeds het bos door de bomen te blijven zien binnen het gigantische aanbod aan maïsrassen. Er is een zeer groot verschil in kwaliteit tussen de vele maïsrassen op de Belgische markt. Betrouwbaarheid en opbrengststabiliteit doorheen de jaren zijn daarom zeer belangrijk voor een goede rassenkeuze.  De kuilmaïsrassen LG 30.248 (FAO 230) en Pauleen (FAO 250) zijn de voorbeelden als het gaat over betrouwbaarheid. Het zijn de langst beproefde rassen in de rassenproeven en nog steeds laten ze bovengemiddelde opbrengsten optekenen.

 LG 30.258 blijft ook in 2020 het dubbeldoelras bij uitstek

LG 30.258 is het meest gezaaide maïsras in België. Dit halfvroege ras (FAO 230) past bij zaai als eerste vrucht op alle gronden in België. Door zijn grote kolf en zeer hoge korrelopbrengst is dit ras ideaal als hoogproductieve korrelmaïs. Maar er is nog meer, door de combinatie van een hoge korrelopbrengst met een massale restplant is LG 30.258 de beste keuze voor wie een zetmeelrijke kuilmaïs zoekt.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onze nieuwtjes in je mailbox.

    privacy Beleid.