
20 januari Resultaten rassenproeven maïs 2021
De resultaten van het onafhankelijk maisrassenonderzoek door SEED@BEL (CIPF, LCV, CIPF, CARAH, CPL Végémar) werden eind december gepubliceerd. Deze resultaten zijn de bron van betrouwbare info voor de rassenkeuze van de maïsteler.
Zeer vroege rassen: meestal een betere voederwaarde, altijd vroeger rijp
LG werkt al decennia lang aan het ontwikkelen van vroege maisrassen met een zo hoge mogelijke voederwaarde-opbrengst. Deze jarenlange arbeid werpt zijn vruchten af voor de maïstelers. Op gebied van opbrengst moeten zij niet langer onderdoen voor late rassen. Bovendien hebben vroege rassen vaak een betere voederwaarde en zijn ze vroeger rijp oogstrijp waardoor er nog voldoende tijd rest voor de inzaai van een nateelt.
Zowel bij de zeer vroege als de vroege rassen domineren de LG-rassen de rassenlijsten. De absolute topper we betreft voederwaarde bij de zeer vroege rassen is het ras LG 31.205. LG 31.205 (FAO 200) combineert een zeer hoge opbrengst met een uitstekende voederwaarde. Zowel op gebied van verteerbaarheid als zetmeelgehalte is LG 31.205 het neusje van de zalm. LG 31.224 (FAO 210) blinkt uit in opbrengst en garandeert een probleemloze teelt van zaai tot oogst.
Vroege rassen: LG 31.229 met de beste celwandverteerbaarheid en LG 31.238 de koning van het veld
Bij de vroege rassen vallen LG 31.229 en LG 31.238 meteen op. LG 31.229 (FAO 230) staat met de hoogste opbrengst helemaal bovenaan de tabel. Opvallend voor een ras met zo een hoge opbrengst is de voederwaarde. Dankzij de uitstekende verteerbaarheid is LG 31.229 het ras bij uitstek voor de intensieve melkveehouderij. LG 31.238 (FAO 215) toont zich niet alleen in de rassenproeven maar vooral op het veld. Met zijn massa en look is dit vroegrijpe ras met voorsprong de koning van het veld. Maïs waarover gesproken wordt door de voorbijganger.
Late rassen: Clementeen met stip op 1
Wanneer de omstandigheden (vroege zaai, warme bodem) goed zitten kan er ook voor late rassen gekozen worden. Wie aan late rassen denkt, denkt aan Clementeen. Clementeen (FAO 250) heerst over het veld als het meest massale maïsras. Ondanks de massa beschikt Clementeen toch nog over een goede verteerbaarheid van stengel en bladeren wat eerder uitzonderlijk is voor late rassen.
Korrelmaïs: uitstekend financieel rendement in 2021
Korrelmaïstelers konden zich in 2021 in de handen wrijven. Hoge opbrengsten in combinatie met goede prijzen resulteerden in een hoog financieel rendement. Zeker de telers van LG 31.240 (FAO 230) waren bij de gelukkigen. Zowel in de rassenproeven als op het veld liet dit ras topopbrengsten optekenen. Dankzij de goede indroging van dit ras kan er bij lage vochtgehaltes geoosgst worden. Geen nood als 2022 opnieuw een droog jaar moest worden want LG 31.240 is een Hydraneo-ras met een uitstekende droogte-tolerantie. Ook voor varkenshouders die korrelmaïs zaaien voor de productie van CCM is dit dent-type ras een goede keuze.