26 december De suikerbietteelt in België: innovatie, uitdagingen en markttrends

Er blaast een positieve wind door de sector. De suikerprijzen bevinden zich op een goed niveau en de Belgische suikerbiettelers bewijzen goed de baas te kunnen over de uitdagingen van de suikerbietteelt. Nieuwe technieken en genetische vooruitgang bieden steeds meer oplossingen voor deze uitdagingen. Dit maakt dat de suikerbietteelt niet alleen vandaag de wind in de zeilen heeft, maar ook dat het toekomstperspectief er rendabel uitziet.

Hoge Europese en mondiale suikerprijzen

Op dit moment bevinden de suikerprijzen op de wereldmarkt zich rond de € 600 per ton. Dit is een zeer hoog niveau, wetende dat de prijs tussen 2018 en 2021 nog niet eens de helft was. De oorzaak is de lage suikervoorraad in de wereld. Lage voorraden zorgen niet alleen voor hoge prijzen, maar ook voor zenuwachtige markten. Berichten over verlaagde suikerproducties in de grote suikerexporterende landen India en Thailand lieten de prijzen de laatste maanden nog verder stijgen tot recordhoogtes. Bovendien heeft Brazilië logistieke problemen om zijn uitstekende oogst te exporteren. In het zog van de wereldmarktprijs bevindt ook de Europese suikerprijs zich op een hoog niveau, wat zich vertaalt in een hoog financieel saldo per hectare en een goed inkomen voor de Europese suikerbiettelers.

Oekraïne vergrootte zijn suikerbietareaal en zet druk op de prijzen. Voor druk op de prijzen moeten we in de richting van Oekraïne kijken. Oekraïne verhoogde in 2023 zijn suikerbietenareaal met 25% en wil zijn suiker het liefst kwijt op de nabije Europese markt. Het effect hiervan is al duidelijk op de suikerprijs van Noord- en Oost-Europa, die lager ligt dan bij ons in West-Europa. Daarnaast moeten we ook de situatie in Brazilië in de gaten houden. Als Brazilië erin slaagt zijn logistieke problemen op te lossen en de export op volle toeren te laten draaien, zal dit een verlagend effect hebben op de mondiale suikerprijzen.

Techniek en veredeling zorgen voor oplossingen in suikerbietteelt

De uitzaai in het afgelopen voorjaar verliep niet overal van een leien dakje. Door de aanhoudende regen kon er in heel wat streken pas in mei gezaaid worden. Juni was dan weer een extreem droge maand, wat het zeer moeilijk maakte om een geslaagde onkruidbestrijding te verkrijgen. Gelukkig staan de techniek en de veredeling niet stil. De CONVISO® SMART-techniek breekt nu snel door en zorgde zelfs dit voorjaar voor een bijna perfecte onkruidbestrijding. Deze CONVISO® SMART-rassen hebben ondertussen een enorme inhaalbeweging gemaakt wat betreft ziekteresistentie, suikerrijkheid en opbrengst. Dat is ook nodig, want bij deze hoge suikerprijzen is iedere kilogram suiker extra een financiële meevaller. De rassen BTS SMART 9775 N en BTS SMART 2815 N zijn exponenten van de nieuwe generatie CONVISO® SMART-rassen. Met deze nieuwe rassen zet Betaseed duidelijk een stap vooruit in opbrengst, suikergehalte en ziekteresistentie ten opzichte van de oudere CONVISO® SMART-rassen.

€ 50 korting per dosis Betaseedzaden in geval van zomerdroogte

Suikerbieten tonen zich zeer weerbaar tegen het steeds extremere klimaat. Ondanks de steeds langere periodes van droogte of regen slagen de rassen erin om hoge opbrengsten te geven, zelfs bij een late zaai. Om u nog meer te verzekeren, lanceert Betaseed nu BetaCare DROOGTE. In geval van droogte in juli en augustus zal Betaseed u € 50 terugbetalen per aangekochte dosis Betaseed die geregistreerd staat op het BetaCare DROOGTE-programma.

Suikergehalte en cercosporatolerantie blijven aandachtspunten in de suikerbietteelt

Onderweg naar de Franse suikerbietbeurs Betteravenir vielen de door cercospora aangetaste percelen meteen op. Eind oktober al was er op verschillende velden geen gezond blad meer te bespeuren. Op de beurs zelf hoorden we van verschillende Franse telers dat vier fungicidebehandelingen geen uitzondering waren. Door de vele neerslag en de hoge temperaturen had de cercospora zich zeer sterk uitgebreid. Bovendien blijken deze agressieve cercosporastammen zich in sneltempo in onze richting te bewegen. De zwaar aangetaste velden bevonden zich op amper een half uurtje rijden van België. Daarnaast moeten we blijven inzetten op suikerrijkheid. Ook deze campagne zien we opnieuw grote verschillen tussen de rassen. Suikerrijke en evenwichtige rassen verdienen de voorkeur. Bovendien gaan suikergehalte en bladgezondheid hand in hand. Bij bladeren aangetast door cercospora of andere bladziektes zal niet alleen de fotosynthese en dus de opbrengst dalen, ook het suikergehalte zakt door hergroei van blad in het najaar. Betaseed staat voor suikerrijke en gezonde rassen, want die brengen u het beste rendement.

Bij Betaseed geloven wij sterk in een rendabele toekomst voor de Belgische suikerbietteelt en werken wij hard verder.

(Dit editoriaal werd geschreven door Thomas Truyen – Limagrain Belgium en verscheen in Landbouwnieuws 33e JAARGANG / NR. 2 / DECEMBER 2023 – FEBRUARI 2024)

 

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onze nieuwtjes in je mailbox.

    privacy Beleid.