11 februari Teelt van droge erwten en bonen interessant door pre-ecoregelingen en hoge kunstmestprijzen

Zodra de draagkracht van de bodem het toelaat, kunnen de eerste veldwerkzaamheden hervatten. Erwten en veldbonen zijn traditioneel bij de eerste gewassen die in het vroege voorjaar gezaaid kunnen worden. Door de hoge prijzen voor krachtvoeder en kunstmest en de pre-ecoregelingen zijn de teelten van droge erwten en veldbonen op dit moment interessanter dan ooit.

Pre-ecoregelingen

Als overgangsmaatregel naar het nieuwe GLB 2023-2027 kunnen landbouwers dit jaar al pre-ecoregelingen aanvragen via de verzamelaanvraag. Eiwitteelten zoals voedererwten en veldbonen komen in aanmerking en worden fors ondersteund. Voor deze teelten is er een steunbedrag voorzien van maximaal € 600 per hectare.

Lage stikstofbehoefte

Als vlinderbloemigen kunnen erwten en bonen zelf hun stikstof uit de lucht fixeren. Het zijn dus ideale teelten om de hoge kunstmestprijzen te omzeilen. Veldbonen en erwten hebben in principe geen N-bemesting nodig al gebeurt het dat er 30 kg N als startmeststof gegeven wordt.

Tiberius zomererwten

Tiberius is een echte Belgische zomererwt die nog in Tiegem veredeld werd door onze huidige Countrymanager Wannes Dermaut. Uit alle rassenproeven, zowel bij mengteelten als bij zuivere erwten, komt Tiberius als de nummer 1 in opbrengst naar voor. Het is bovendien een zeer stevig ras dat zich uitstekend leent voor mengteelten.

Tiberius en Rebel zomererwten

LG Cartouche zomerveldbonen

LG Cartouche is een nieuwe zomerveldboon met de allerhoogste eiwitopbrengst per hectare. In rassenproeven scoort deze bontbloeier de hoogste korrelopbrengsten met ruim 30% eiwit. Het is een stevig ras met vrij kort stro.

 

 

 

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onze nieuwtjes in je mailbox.

    privacy Beleid.