17 oktober Tundra-bonen: diep zaaien zorgt voor sterkere planten

Na de vele regen van de laatste weken wordt er voor volgende week dan toch wat droger weer voorspeld. Tijd dus om wintertarwe en Tundra-bonen te zaaien. Vooral bij Tundra-bonen is de inzaai van primordiaal belang voor een geslaagde teelt. Hierbij een aantal aanbevelingen die de kans op een geslaagde teelt serieus verhogen.

Start met de juiste rassenkeuze

 Afgelopen teeltjaar deed Inagro een proef waarbij een aantal rassen van winterveldbonen met elkaar vergeleken werden. Deze proef gebeurde in het kader van het LCG-project: “Teelttechniek veldbonen: rassenvergelijking, gebruik van groeiregulatoren en GPS-oogst”. De resultaten spreken voor zich. Tundra is niet alleen de productiefste maar ook de stevigste veldboon.

 width=

Zaai op 8 cm diepte

 Bij de teelt van Tundra-bonen is het uiterst belangrijk om de bonen voldoende diep (8 cm) te zaaien. Diepe zaai zorgt voor sterkere planten die weerbaarder zijn tegen vorstschade. Precisiezaai levert hierbij veel betere resultaten dan zaai met een conventionele mechanische zaaimachine.

Zaai 25 zaden per m²

De optimale zaaidichtheid voor Tundra-bonen is 25 zaden per m². Hou rekening met het duizendkorrelgewicht van de zaden die op het etiket vermeld staat. Vb. DKG 700 = 175 kg/ha.

Zorg voor een goede afwatering

 Bonen staan niet graag met de voeten in het water. De kans op vorstschade is veel groter wanneer de bonen in het water staan. Vermijd dus plassen en zorg voor een goede afwatering.

De ideale zaaiperiode is van 20 oktober tot 20 november

SUBSIDIE VOOR DE TEELT VAN BONEN ( VLI STEUN)
€ 600/ha, oogst na 15 juli, geldt niet voor EAG. Engagement minimum voor 5 jaar. Zaaidichtheid: min. 20 korrels/m² voor winterbonen. Niet gebruiken voor menselijke voeding. (geldt niet in Wallonië) 

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onze nieuwtjes in je mailbox.

    privacy Beleid.