10 oktober Tundra veldbonen: diep zaaien zorgt voor sterkere planten

Na de inzaai van de wintergerst is het straks tijd om wintertarwe en Tundra veldbonen te zaaien. Vooral bij Tundra-bonen is de inzaai van primordiaal belang voor een geslaagde teelt. Hierbij een aantal aanbevelingen die de kans op een geslaagde teelt serieus verhogen:

Zaai op 8 cm diepte

Bij de teelt van Tundra-bonen is het uiterst belangrijk om de bonen voldoende diep (8 cm) te zaaien. Diepe zaai zorgt voor sterkere planten die weerbaarder zijn tegen vorstschade. Precisiezaai levert hierbij veel betere resultaten dan zaai met een conventionele mechanische zaaimachine.

Zaai 25 zaden per m²

De optimale zaaidichtheid voor Tundra-bonen is 25 zaden per m². Hou rekening met het duizendkorrelgewicht van de zaden dat op het etiket vermeld staat. Vb. DKG 700 = 175 kg/ha.

Zorg voor een goede afwatering

Bonen staan niet graag met de voeten in het water. De kans op vorstschade is veel groter wanneer de bonen in het water staan. Vermijd dus plassen en zorg voor een goede afwatering.

De ideale zaaiperiode is van 20 oktober tot 20 november

SUBSIDIE VOOR DE TEELT VAN BONEN ( VLI STEUN)
€ 600/ha, oogst na 15 juli, geldt niet voor EAG. Engagement minimum voor 5 jaar. Zaaidichtheid: min. 20 korrels/m² voor winterbonen. Niet gebruiken voor menselijke voeding. (geldt niet in Wallonië).

author avatar
info@flux.be

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onze nieuwtjes in je mailbox.

    privacy Beleid.