28 juli Tundra-oogst volop begonnen

De oogst van Tundra-winterveldbonen is nu ook volop begonnen en de meest gangbare manier is droog dorsen met een maaidorser. De oogst als droge boon gebeurt ongeveer gelijktijdig met de oogst van de wintertarwe. De droge bonen kunnen daarna gemalen worden zoals bij CCM (Corn Cob Mix) en in een sleufsilo of slurf/worst bewaard worden.

Hieronder zie je de oogst van Tundra-winterveldbonen in de Eeklose polders op 27 juli. Hier werd een vochtgehalte op 16% en een opbrengst van 6080 kg/ha opgetekend. Kenmerkend waren zeer weinig veldverliezen. Wel hangen de bonen soms vrij laag zodat de dorser er af en toe eentje mist. Deze oogst is ideaal voor het malen en vervoederen aan vleesvee!

Goed om weten: een hectare veldbonen telt mee voor 0,7 hectare ecologisch aandachtsgebied. het is op sommige veebedrijven ook een ideale derde teelt. Daarnaast (buiten de EAG reglementering) kunnen veldbonen in aanmerking komen voor de Agromilieumaatregel Landbouw en Visserij PDPO III-Subsidie teelt van vlinderbloemigen.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onze nieuwtjes in je mailbox.

    privacy Beleid.