24 december Tussenteelten Bij Maïs: Nieuwe Teelten En Nieuwe Kansen

Tussenteelten, of groenbedekkers, zullen zeker en vast een verplichting blijven in het volgende Europese GLB (Gemeenschappelijke Landbouwbeleid). Het nieuwe 5-jarige GLB zal van start gaan op 1 januari 2023. Sinds het laatste GLB kennen we allemaal het EAG (Ecologisch Aandachtsgebied). De meeste landbouwers voldeden aan deze EAG-regels door het in zaaien van groenbedekkermengsels. Samen met de strengere bemestingsnormen zorgen de EAG-regels ervoor dat er nage noeg geen enkele akker meer braak de winter ingaat. Groen bedekkers en tussenteelten zullen een vaste waarde blijven de volgende jaren!

De combinatie van een voedergewas met een groenbedekker, is dat een ideale combinatie?

Zeer zeker. Na de oogst van een voedergewas neemt de groenbedekker het over. De groenbedekker vermijdt dat er stikstof uitspoelt, houdt de bodem bedekt en in het voorjaar kan de groenbedekker weer geoogst worden als ruwvoeder voor het vee. Bij Limagrain is er een volledig gamma van oogstbare groenbedekkermengsels voor de veehouderij: het TURBO-gamma. Dit zijn tijdelijke mengsels die bijna allemaal EAG-OK zijn en in alle omstandigheden een hoge ruwvoeder opbrengst geven. De meeste van deze mengsels zijn ook geschikt als voorteelt voor maïs onder derogatie.

Specifiek naar maïs toe, wat is de beste voorvrucht?

Wel, dat verschilt volgens het moment van inzaai. We hebben grosso modo 2 inzaaimomenten, een vroeg inzaaimoment en een laat inzaaimoment. De vroege inzaai gebeurt bijvoorbeeld na wintertarwe of na een vroege oogst van maïs en de latere inzaai bijvoorbeeld na aardappelen, suikerbieten of korrel maïs.

Welke groenbedekkermengsels zijn ideaal voor een vroege inzaai en kunnen na de oogst van een voor jaarssnede gevolgd worden door de inzaai van maïs?

  1. Turbo Quattro: een mengsel dat bijna voor 100% bestaat uit Italiaans raaigras, inclusief Westerwolds raaigras. Het staat garant voor een supersnelle groeistart! Bij inzaai in augustus heb je nog een mooie snede eind september/begin oktober. De voorjaarssnede adviseren we ten laatste eind april te nemen, zodat de grond niet te zeer uitgedroogd is, gevolgd door de inzaai van een vroege maïs. “Om een maximale opbrengst van maïs te hebben, moet de maïs liefst zo vroeg mogelijk gezaaid worden, op een minimaal uitgedroogde bodem.”
  2. Turbo Maraton: dit mengsel is meer extensief. De basis is Italiaans raaigras, aangevuld met hybrideraaigras. Deze hybride zorgt voor de factor ‘meer structuur’, wat meer standvastigheid. Het verdraagt maaien zeer goed, tot 5-6 sneden, en kan zelfs begraasd worden.
  3. Turbo Longo: het EIWIT-mengsel bij uitstek. Het scoort steeds 2-3% hoger in ruw eiwit dan een klassiek mengsel met Italiaans raaigras dankzij de combinatie van tetraploïd Engels raaigras, tetraploïd Italiaans raaigras en rode klaver. Bij inzaai na tarwe kan je een mooie, eiwitrijke snede nemen eind september en nog een zware snede in april vóór de inzaai van maïs. Dit mengsel kan ook 2 tot 3 jaar lang gemaaid worden.

Welke turbo-mengsels adviseer je voor late zaai, na bijvoorbeeld aardappelen of suikerbieten?

  1. Turbo Gras-Rogge: het goedkoopste gras-roggemengsel op de markt. Het is zelfs ideaal voor een heel late inzaai, het komt steeds goed op en garandeert een goede snede in het vroege voorjaar. Perfect vóór maïs onder derogatie (Vlaanderen).
  2. Turbo Rogge Mix: Dit is een combinatie van klassieke winterrogge en supersnel groeiende bladrogge HUMBOLT. De klassieke winterrogge zorgt voor de uitstoeling en de stevigheid en de bladrogge zorgt voor een gigantische massa. Ideaal als voorvrucht voor maïs. Door het vroegere oogstmoment zuigt rogge de grond minder uit dan Italiaans raaigras. Zo blijft er meer vocht over voor de start van de maïs.
  3. Turbo Méteil: Dit is een combinatie van winterbladrogge, winterveldbonen (Tundra-bonen), winterwikke en inkarnaat klaver. Deze combinatie geeft evenveel drogestofopbrengst per ha als de Turbo Rogge Mix, maar met 2-3% meer ruw eiwit. Door de inbreng van de vlinderbloemigen (winterwikke, inkarnaatklaver en Tundra-bonen) wordt het eiwitgehalte sterk verhoogd. Tundrabonen zijn werkelijk uniek. Ze verdragen de koude van de winter goed en hebben een snelle groei in april. Turbo Méteil kan zelfs nog aangehouden worden als hoofdteelt en geoogst worden als GPS eind juni. Met een op brengst van 10 ton ds/ha! Dan ligt de nadruk meer op de energie-inhoud dan op de eiwitgehaltes.

Welke combinatie van voorvrucht met maïs geeft een maximale opbrengst per Ha?

Een optimaal advies is Turbo Méteil inzaaien half oktober, maaien eind april, gevolgd door de inzaai van een midden vroeg ras zoals bv. LG 30.258 (FAO 230). Dit garandeert een totale drogestofopbrengst van 25 ton/ha per jaar over de beide teelten.

Tot slot: Limagrain lanceerde een paar jaar terug de Starcover-Force-zaadontsmetting bij maïs. Kan dit ook een effect hebben op het gras dat als nateelt gezaaid wordt?

Inderdaad, wanneer je een kuilmaïsras oogst dat voor de zaai ontsmet was met Starcover, dan kan de bacterie die rond de maïswortels zat, overgaan op de wortels van het gekiemde gras. We hebben al vaak gezien dat dit gras dan forser groeit, met een betere ontwikkeling en wortelgroei nog vóór de intrede van de winter…. Zo zie je dat maïs en gras een wisselwerking hebben.

author avatar
info@flux.be

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onze nieuwtjes in je mailbox.

    privacy Beleid.