01 augustus Uw maïs: starten met noodoogst of afwachten?

Deze zomer worden aan de lopende band records gebroken qua droogte en temperaturen. Sinds 1976 was het niet zo droog meer. Dit heeft uiteraard grote gevolgen voor onze teelten op de velden. Landbouwers die kunnen beregenen doen dit met volle overgave, maar dit is helaas niet overal mogelijk.

Op zeer veel velden is de bloeiperiode achter de rug. De maisplanten stonden tijdens deze periode onder uitzonderlijk hoog stressniveau met alle gevolgen vandien. Je ziet velden met zeer korte maïs, steriele planten, kleine/dunne kolven, kolfneuzen, … Ook zie je nu reeds secundaire besmettingen zoals builenbrand.

Heel wat landbouwers zijn vandaag op zoek naar informatie om de gevolgen van dit uitzonderlijke weerbeeld te kunnen inschatten.

Maïs die droogtestress heeft zal zijn bladeren opkrullen  en beschermt zichzelf op deze manier tegen verdere uitdroging. De plant kan dit een zekere periode volhouden, maar niet eindeloos. Tijdens de laatste week van juli, met zijn uitzonderlijk hoge temperaturen, werd voor een aantal velden de genadeslag toegediend en spreken we van verdroogde maïs. Je ziet dat de planten het overgrote deel van hun bladeren laten afsterven. Velden kunnen als volgt beoordeeld worden:

  • Planten zijn zeer klein gebleven (minder dan 1m) – bruine bladeren – geen kolven, dus steriel
    • Dit veld is verloren. De kosten voor hakselen zullen te hoog oplopen om rendabel te zijn. Op dit ogenblik vernietigen heeft echter weinig zin tenzij er onmiddellijk een volggewas kan gezaaid worden. Ook daarvoor dient het echter eerst te regenen.
  • Planten zijn klein gebleven – enkel bruine toppen van de bladeren – wel kolven die gedeeltelijk gevuld zijn. Stuifmeel wordt bij te hoge temperaturen steriel. Daarnaast heeft de droogte ook de groei van de kolfkwastdraden beïnvloed. De gevolgen hiervan zijn in de kolven duidelijk waar te nemen. Kolven zijn enkel in de spits en onderaan gevuld. Het middelste gedeelte blijft korrelloos en wordt een ideale plaats voor de ontwikkeling van schimmels.
    • Op dit veld kan eventueel noodoogst uitgevoerd worden. Voederwaarde zal zeer laag zijn (750 VEM in het beste geval) – kan eventueel apart ingekuild en aan ouder jongvee gevoederd worden. Voersnelheid is hier wel van belang want deze kuil zal weinig zetmeel bevatten.
    • Wanneer er voldoende kolfvulling is en de planten hebben nog vrij groene bladeren, kan afgewacht worden zolang het te droog is om bijvoorbeeld Italiaans gras te zaaien. Dit perceel kan gemengd worden onder de andere mais. Het zal wat druk geven op uw VEM-gehalte, maar zal anderzijds beter bewaren dan wanneer het apart ingekuild wordt.

In veel velden zie je verschillende niveaus van verdroging. Dit maakt het moeilijk om een veld goed te beoordelen. Oordeel niet vanop de rand van uw perceel, maar loop tot op het einde om een goed beeld te krijgen.

  • Bij alle andere percelen wachten we uiteraard de oogstperiode Houd er nu alvast rekening mee dat deze beduidend vroeger zal liggen dan de voorbije jaren. Het is aangeraden uw velden eind augustus/begin september in de gaten te houden.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onze nieuwtjes in je mailbox.

    privacy Beleid.