18 oktober Vegaplan-certificaat is vanaf nu een must

Graantelers die niet-gecertificeerd graan leveren na 1 januari 2018 zullen 5 euro minder per ton ontvangen voor hun oogst. Deze vermindering zou vanaf de oogst van 2018 verhogen tot 10 € per ton zodat landbouwers die nog geen Vegaplan-certificaat kunnen voorleggen, gestimuleerd worden om te opteren een audit te ondergaan. Bijkomende motivatie is het risico op weigering van een levering naar het voorbeeld van de suikerbietsector.

De beslissing is genomen tussen Synagra, de beroepsfederatie van de graanhandel, in overleg met de landbouworganisaties. Dit moet de keten versterken op zijn zwakste schakel. Volgens de laatste cijfers zijn er 21.773 graantelers actief in België, waarvan 12.187 met een Vegaplan-certificaat.

Landbouwers hebben tot eind dit jaar de mogelijkheid om een aanvraag tot certificatie te onderschrijven bij een controleinstelling. Het bewijs daarvan maakt dat de graanleverancier niet aan de malus onderworpen is. Het engagement moet tegen 1 juli 2018 omgezet zijn in een Vegaplan-certificaat.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onze nieuwtjes in je mailbox.

    privacy Beleid.