28 december VEM = melk : kuilanalyses bewijzen belang van goede verteerbaarheid restplant

Veehouders die hun maïskuilen laten analyseren, weten dat een maïsras met een goede verteerbaarheid van stengel en bladeren noodzakelijk is als je veel VEM in de kuil wil. Zonder VEM geen melk, daar mag dus geen duimbreed op toegegeven worden. Om dit aan te tonen, vergelijken we hieronder twee kuilanalyses.

Wat is NDF-verteerbaarheid of dNDF?

De NDF-verteerbaarheid is een parameter waarmee je de verteerbaarheid van de restplant (stengel en blade[1]ren) kan meten. NDF is opgebouwd uit cellulose (deels verteerbaar) en hemicellulose (helemaal verteerbaar). NDF-verteerbaarheid geeft aan hoeveel procent van de celwand verteerbaar is. Een hoge NDF-verteerbaar[1]heid zorgt ervoor dat de koe het voedermiddel heel goed kan benutten. Dit heeft een positieve invloed op de melkproducti e. Kuilen met een hoge NDF-verteer[1]baarheid hebben ook een hogere totale VCOS % (Eurofins, 2021).

Wat is het verschil tussen dNDF en VCOS?

De dNDF (= NDF-ver[1]teerbaarheid) is de verteerbaarheid van de volledige, geoogste plant met uitzondering van het maïsgraan (zetmeel).

De VCOS is de verteerbaarheid van de volledige, geoogste maïsplant (stengel, bladeren, kolf, schutbladeren en spil).

KUILANALYSE:

  • Ras met slechte verteerbaarheid van stengel en bladeren
  • VEM: 955 I Zetmeel: 388
  • VCOS (%OS): 74,5 I
  • NDF-verteerbaarheid: 45,6%

Ondanks het hoge zetmeelgehalte zal deze maïskuil moeilijk melken. De verteerbaarheid van de stengel en bladeren (NDF-verteerbaarheid) is zeer slecht. Het onverteerbare gedeelte komt in de mest terug en daar kan geen melk van geproduceerd worden. Bij deze maïskuilen is het risico op pensverzuring steeds aanwezig.

KUILANALYSE:

  • LG 31.229 met uitstekende verteerbaarheid van stengel en bladeren
  • VEM: 1019 I Zetmeel: 363
  • VCOS (%OS): 78,3 I
  • NDF-verteerbaarheid: 62,4%

Dit is een typevoorbeeld van een zeer goede maïskuil: een correct zetmeelgehalte in combinatie met een zeer goede restplantverteerbaarheid (NDF-verteerbaarheid). Het resultaat is een kuil met een zeer hoog VEM-gehalte. Alles is hier dus aanwezig voor een zeer hoge melkproductie. Bovendien zorgen de goed verteerbare celwanden voor een gezonde penswerking.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onze nieuwtjes in je mailbox.

    privacy Beleid.