24 mei Welke schimmelziekten komen er voor bij Tundra veldbonen?

Wat betreft de ziektebeheersing bij veldbonen zijn vooral 1) botrytis en in mindere mate 2) sclerotinia te vrezen. Daarnaast kan sporadisch ook nog 3) roest voorkomen maar deze ziekte is bij ons niet echt een probleem. In het geval van botrytis gaat het voornamelijk om chocoladekleurige vlekken op het blad terwijl er bij sclerotinia een verwelking en vroegtijdig afsterven van de plant kan plaatsvinden in combinatie met wit schimmelpluis en scleroten op de stengels.

Het uitvoeren van  een preventieve fungicidenbehandeling tijdens de bloei is hiervoor opportuun. Daarnaast is het belangrijk om de Tundra-bonen tot de afrijping verder goed te blijven opvolgen en in te grijpen met fungiciden bij een mogelijke ziekteaantasting.

Er zijn voldoende middelen erkend om de mogelijke ziektes in veldbonen te beheersen. Voor de juiste middelenkeuze raden wij u aan om contact op te nemen met uw fytospecialist. Vaak gebruikte fungiciden in veldbonen zijn echter Rovral, Karva 500 SC, Rovral WG op basis van iprodione. Ook Amistar, Mirador, Ortiva op basis van azoxystrobine en Bravo en Caramba worden hiervoor gebruikt.

De belangrijktste schimmelziekten bij veldbonen

Botrytis/chocoladevlekkenziekte (Botrytis fabae)

Typisch bij botrytis/chocoladevlekkenziekte zijn de kleine rood-bruine vlekken op bladeren, stengels en bloembladeren. De ziekte komt vooral voor bij koud en nat weer. Er ontstaan sporen op het dood weefsel. Deze sporen verspreiden de ziekte vrij snel en veroorzaken de ziekte op andere planten.

Bestrijding: Alle middelen vermeld in de bovenstaande kader kunnen aangewend worden tegen Botrytis

Sclerotinia/sclerotiënrot (Sclerotinia sclerotiorum)

Sclerotinia wordt gekenmerkt door wit schimmelpluis en scleroten op de stengels en peulen. De ziekte komt vooral voor bij vochtig weer en veroorzaakt verwelkte en rotte planten die uiteindelijk afsterven. De ziekte kan zich zeer snel verspreiden bij een hoge standdichtheid.

Bestrijding: middelen op basis van iprodione hebben een erkenning en werking tegen Sclerotinia. (Rovral, Karva 500 SC, Rovral WG)

Roest (Uromyces Fabae)

Roest kan mogelijk ook voorkomen in veldbonen maar deze ziekte is bij ons niet echt een probleem. Eventuele aantasting door roest is te herkennen aan de vele kleine roodbruine sporenhoopjes op de bladeren.

Bestrijding: Caramba heeft een werking tegen roest in veldbonen. Ook middelen op basis van mancozeb kunnen hier voor een oplossing zorgen.

 

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onze nieuwtjes in je mailbox.

    privacy Beleid.