23 september Waarom hybridetarwe zaaien?

Extreme weersomstandigheden zetten de opbrengsten van landbouwgewassen steeds meer onder druk. Dit is bij wintertarwe niet anders. Hybridetarwe kan een antwoord te bieden op de toegenomen risico’s bij de teelt. Door het beter ontwikkelde wortelstelsel zijn hybrides beter bestand tegen extreme omstandigheden. Je kan de keuze van hybridetarwe als een soort verzekering zien.

De voordelen van het heterosiseffect van hybridetarwe kwamen dit jaar sterk boven drijven. Zowel in de praktijk als in de rassenproeven haalden de hybriderassen Hyking en Hyacinth zeer hoge opbrensten. Op moeilijke percelen (veel stenen, slechte drainage, klei- of zandkoppen, droogtegevoelig) is de meeropbrengst van hybridetarwe t.o.v. klassieke tarwe nog meer uitgesproken.

  • Hyking is een zeer vroege variëteit die dit jaar op veel plaatsen al geoogst kon worden voor de regen. Het is een stevig ras met een goede resistentie tegen gele en bruine roest die bovendien uitermate geschikt is voor de teelt van tarwe na tarwe.
  • Hyacinth is een halfvroeg ras dat dit jaar op gebied van opbrengst de hoogste toppen scheert in de rassenproeven. Deze uitstekende uitstoeler met een goede resistentie tegen bruine roest kan gezaaid worden van eind september tot half november.
  • Hymalaya is een kwaliteitstarwe (A) met een hoog opbrengstpotentieel. Het ras beschikt over een goede bladgezondheid en hoge fusariumtolerantie.

Wenst u graag meer te weten te komen over de hybridetarwe, bezoek ons dan op de Limagrainstand tijdens de Werktuigendagen.

Hieronder kunt u de technische fiches bekijken.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onze nieuwtjes in je mailbox.

    privacy Beleid.