
24 mei Welke insecten kunnen de Tundra-bonen bedreigen?
De 1) zwarte bonenluis, 2) bladrandkever en de 3) bonenkever zijn de voornaamste insecten-belagers van veldbonen. In de periode tussen de opkomst en 6 bladeren moet men vooral waakzaam zijn voor de bladrandkever die de blaadjes gaan aanvreten aan de randen. Als dit voorkomt op de meeste bladeren moet men ingrijpen. De zwarte bonenluis veroorzaakt vooral schade in de periode kort voor tot kort na de bloei. Het is echter vooral opletten geblazen voor de bonenkever. Het is hiervoor belangrijk om het gewas goed op te volgen vanaf de peulvorming, en dit zeker vanaf twee opeenvolgende dagen met maximumtemperaturen hoger dan 20°C.
Er zijn voldoende middelen erkend om de insecten-belagers van veldbonen te beheersen. Voor de juiste middelenkeuze raden wij u aan om contact op te nemen met uw fytospecialist. Vaak gebruikte insecticiden in veldbonen zijn Karate Zeon, Okapi, Pirimor, Ravane 50, Fury, Minuet,….
Hieronder meer info over de belangrijktste insecten-belagers bij veldbonen:
- Zwarte bonenluis (Aphis fabae):
Dit is een bladluis die ook virussen kan overbrengen met opbrengstverlies tot gevolg. Vooral in de periode rond de bloei kan de zwarte bonenluis schade veroorzaken. Bij grote aanwezigheid van deze luizen is het aangewezen om een insecticide in te zetten. In veldbonen zijn middelen op basis van de actieve stoffen pirimicarb en lambda-cyhalothrin erkend tegen bladluizen.
Bestrijding: tegen luizen zijn in veldbonen enkel pirimicarb (Pirimir) en lambda-cyhalothrin (Karate Zeon, Karis 100CS, …) of een combinatie van beide actieve stoffen (Okapi) erkend.
De zwarte bonenluis
- Bladrandkever (Sitona lineatus)
De bladrandkever is aanwezig vanaf mei tot juni en vreet aan de randen van de bladeren. Hij legt bovendien zijn eitjes af aan de voet van de plant. Daar voeden de larven zich aan de aanwezige stikstofwortelknobbeltjes. Als gevolg hiervan kunnen de planten symptomen van stikstofgebrek vertonen.
Bestrijding: In België zijn twee actieve stoffen erkend voor de bestrijding van deze kevers namelijk lambda-cyhalothrin en zéta-cyperméthrine.
Bladrandkever met zijn typisch schadebeeld
- Bonenkever (Bruchus rufimanus)
De bonenkever vliegt rond tijdens de bloei en legt eitjes in de bloem. De ontwikkeling van de larven gebeurt in de peul en deze doorboren de bonen. De kever heeft één generatie per jaar en is actief vanaf 20°C. Ze moeten de zaden verlaten alvorens ze zich kunnen voortplanten. In tegenstelling tot graankalander worden tijdens de stockage geen nieuwe zaden aangetast.
Bestrijding: In België zijn twee actieve stoffen erkend voor de bestrijding van deze kevers namelijk lambda-cyhalothrin en zéta-cyperméthrine.
Bonenkever
Opletten voor bijen
Gelieve insecticiden enkel te spuiten in de late avond of vroege ochtend om de bijenactiviteit niet te storen tijdens hun vlieguren. Bijen zijn namelijk noodzakelijk voor een goede bevruchting.