06 mei Ziekten- en insectenbestrijding bij Tundra

Na een winter zonder noemenswaardige vorst zijn de Tundrabonen zonder veel kleerscheuren het voorjaar in gegaan. Op de meeste percelen is er sprake van een goede standdichtheid maar er zijn ook een aantal laat gezaaide percelen waar de bodem door de vele regen in de winter dicht slempte met een dunne gewasstand tot gevolg.

Op een deel van de percelen werden de eerste fungicide- en insecticidebehandelingen ondertussen al uitgevoerd. Hiervoor is er nog tijd maar extra aandacht voor het gewas is vanaf nu wel aangewezen. In deze nieuwsbrief geven we alvast een stand van zaken over de actuele ontwikkeling van het gewas en aanwezigheid van ziektes en insecten op dit moment.

In welk ontwikkelingsstadium bevindt Tundra zich momenteel?

Half april begonnen de eerste planten al te bloeien. Dit was iets vroeger op het seizoen dan de voorbije jaren. Met de toename van de temperatuur zijn de planten enorm in massa toegenomen. Door de vroege bloei zijn er op dit moment al verschillende etages met bloemen gevormd.

 width=
<noscript><img decoding=async class=wp image 7681 size full lazyload src=httpslgseedsbewp contentuploads202005t1 e1588763917407jpg alt= width=680 height=907 ><noscript> Stand van de Tundrabonen op 2 april in Zwalm

 width=

Stand van hetzelfde perceel in Zwalm op 30 april.

 width=
<noscript><img decoding=async class=wp image 7685 size large lazyload src=httpslgseedsbewp contentuploads202005t3 e1588764076318 1024x768jpg alt= width=1024 height=768 ><noscript> Tundra bonen volop in bloei te Oudenaarde op 30 april

Aanwezigheid van ziektes en schadelijk insecten

De ziektedruk bij de Tundra-bonen is momenteel nog relatief beperkt. Op een aantal percelen zijn de eerste sporen van Chocoladevlekkensziekte (Botrytis fabae) wel al te zien. Sommige telers voerden daarom al een eerste behandeling uit.

Aangezien de meeste percelen nu volop aan het bloeien zijn, is het aangewezen het gewas vanaf nu goed op te volgen en bij aanwezigheid van chocoladevlekkenziekte over te gaan tot een fungicidebehandeling om zo de bloei te beschermen.

 width=
<noscript><img decoding=async class=wp image 7687 size full lazyload src=httpslgseedsbewp contentuploads202005t4jpg alt= width=755 height=566 ><noscript> Aanwezigheid van chocoladevlekkenziekte op de onderste bladeren

Wat betreft de schadelijke insecten is de bladrandkever momenteel al zeer actief. Op een aantal percelen heeft deze kever al behoorlijk wat schade aangebracht. In dit geval is het zeker nuttig zijn om een insecticide toe te voegen bij de fungicidebehandeling. Kenmerkend voor de aanwezigheid van de bladrandkever is zijn typisch schadebeeld.

 width=
<noscript><img decoding=async class=wp image 7689 size large lazyload src=httpslgseedsbewp contentuploads202005t5 e1588764258695 768x1024jpg alt= width=768 height=1024 ><noscript> Ernstige schade door de bladrandkever op 29 april in Tiegem

Vanaf de vorming van de eerste peulen, moet de waakzaamheid nog verder verhoogd worden. De bonenkever wordt vanaf dan actief en kan grote schade aanrichten aan de peulen.

Let op voor nuttige insecten

Bloeiende Tundra-bonen trekken zeer veel nuttige insecten zoals bijen en hommels. Deze zijn van groot belang voor de bestuiving van de bloemen op de bonen. Het is sterk aangeraden om enkel te behandelen in de late avond of de vroege ochtend om de bijenactiviteit niet te storen tijdens hun vlieguren.

Ziektes en plagen in Tundra-bonen

Wenst u meer info over alle mogelijke ziektes en insecten die de Tundra-bonen kunnen belagen, klik dan hier voor meer info.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onze nieuwtjes in je mailbox.

    privacy Beleid.