08 augustus Hoe levend gras van dood gras onderscheiden?

De voorbije weken kregen we de ene na de andere hittegolf te verwerken. De dramatische gevolgen voor de landbouw zijn overal zichtbaar. In de media gaat de aandacht nu vooral uit naar aardappelen en maïs, maar onderschat zeker de impact op het grasland niet. Het is verkeerd om te denken dat een beetje regen alle weiden terug groen zal maken. Op zeer veel percelen is de schade van het gras al onomkeerbaar.

1. Straks weer groene weides na de regen? Groen van het onkruid!

De aanhoudende combinatie van droogte en extreem hoge temperaturen hebben niet enkel voor verdorring van de bovengrondse delen van de graszode gezorgd, op veel percelen zijn ook de wortels en nieuwe scheuten van de zoden vernield. Op percelen die op het moment van de hittegolf net zeer kort gemaaid of begraasd waren, zal de schade aan de graszode nog zwaarder doorwegen.

Wat gebeurt er als we niets doen? Het gras zal straks wanneer er voldoende regen valt een nieuwe groeistart kennen. De zode zal dan terug groen worden. Let op, heel wat van dat groen zal geen productief weidegras zijn, maar wel onkruid, ruwbeemdgras en straatgras. Volgend voorjaar zal dit resulteren in een duidelijk lagere opbrengst en een hoge onkruiddruk.

2. Levende graszode heeft witte wortels

Zal mijn graszode zich herstellen of is het verloren? Dit is een vraag die bij momenteel bij veel landbouwers leeft. Om deze vraag te beantwoorden zullen we onder de grond moeten kijken.

Al het grasland ziet er momenteel bovengronds namelijk hetzelfde uit: volledig verdord en bruin. Het antwoord op de vraag bevindt zich onder de grond. Levende wortels zijn namelijk wit terwijl dode wortel bruin verkleurd zijn.

Wanneer de wortels van het gras nog leven, zal ook de zode zich herstellen. De grasmat heeft minimaal 1 gezonde spruit per dm² (10 cm x 10 cm) nodig om zich te herstellen.

3. Herzaaien of doorzaaien van gras?

Wanneer er geen witte wortels meer in de zode aanwezig zijn, zal er niets anders op zitten dan het grasland te herzaaien. De zode zal zich dan niet meer herstellen. Wanneer er kweek in uw grasland aanwezig is, raden wij aan om de weide eerst dood te spuiten alvorens te gaan herinzaaien. Kweek heeft namelijk ondergrondse uitlopers waardoor het meer dan waarschijnlijk de droogte overleefd heeft. Herzaaien doen we aan een zaaidichtheid van 50 kg per ha.

Let op: Op derogatiebedrijven mogen de weiden niet ‘gescheurd’ worden (vernietigd) in het najaar, maar dient dit in het voorjaar te gebeuren. Vorig najaar is er echter een uitzonderingsmaatregel goedgekeurd, waardoor deze percelen toch konden vernieuwd worden in het najaar, mits melding aan de betreffende instanties (bewijs van geleden schade). We wachten nog op meer nieuws hieromtrent.

Wanneer er nog redelijk veel levende spruiten aanwezig zijn in de zode, maar wel minder dan 1 gezonde, groene spruit per dm² dan gaat de voorkeur naar doorzaaien. Bij doorzaai is het wel essentieel dat er voldoende vocht in de toplaag aanwezig is. Voldoende regen rond het moment van doorzaai is dus een must. Door het vele dode gras in de zode raden wij aan om voor het doorzaaien eerst nog een passage met een wiedeg uit te voeren. Die verwijdert het dode gras uit de zode waardoor het nieuwe gras ruimte heeft om de groeien. Ons advies is doorzaaien aan 30 kg/ha, bij voorkeur met een doorzaaier die het graszaad met schijven 1-2 cm diep in de zode deponeert.

4. Ons advies

Herzaaien:
50 kg/ha met Belpré 3 (grazen en maaien) – Belpré 11 (uitsluitend maaien) – Belpré 2 ( grasklaver)

Doorzaaien:
30 kg/ha met Belpré Revita of Belpré 3

Voor meer info en advies contacteer Paul Ceyssen (op het nr. 0476 437 848) of Nele Bonte (0486 66 34 79).

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onze nieuwtjes in je mailbox.

    privacy Beleid.